Tradicinis Italijos Velykų pyragas „Colomba“ užkariauja lietuvių širdis

Turbūt ne vienas esame girdėję apie tradicinius Italijos velykinius pyragus Colomba, o jeigu ne, tai apie kalėdinius Panettone tikrai žinome. Abu jie yra neatsiejamas šventinio stalo desertas Italijoje. Kasmet šie itališki pyragai vis labiau populiarėja ir mūsų šalyje. Artėjant Šv. Velykoms norime daugiau pakalbėti apie šiuos itališkus tadicinius Velykų pyragus Colomba.

Taigi, kas yra Colomba? Tai turtingo skonio, purus ir kvapnus pyragas, kuris gaminamas tik iš aukštos kokybės kvietinių miltų, šviežių ūkyje augintų vištų kiaušinių, cukraus, sviesto ir natūralių mielių, kurios turi kilti 30 valandų. Pyragas pilamas į balandžio formos kepimo formą, apibarstomas perliniu cukrumi bei migdolais ir tada kepamas. Skamba visai nesudėtingai, tiesa? Tačiau reta Italijos namų šeimininkė kepa šį tradicinį pyragą pati, dažniausiai juos perka parduotuvėse pasikliaudamos virtuvės šefų kokybe. Turbūt kyla klausimas, o kodėl pyragas pilamas į balandžio ikoninę formą? Žinoma, kad pirmoji Colomba atėjo iš Milano. Balandis simbolizuoja laisvę, o balandžio idėja kilusi iš legendų, kurių yra net kelios. Tikslaus atsakymo greičiausiai ir nesurasime, tačiau visos legendos yra susijusios su laisve ir su balandžiais, dėl to, šį pyragą kepti balandžio formoje yra labai sena italų tradicija. Kad ir kaip ten būtų, šis pyragas jau turi pelnytą savo vietą ant Velykų stalo. Ir ne tik Italijoje, tačiau vis dažniau ir vis daugiau specializuotų parduotuvių atsiveža šių gardumynų velykiniam laikotarpiui. O dažnas lietuvis susigundęs paragauti šio deserto, nelieka jam abejingas. Taip, metai iš metų, šie pyragai ir užkariauja vis daugiau mūsų tautiečių širdžių. Colomba pyragus dažnai patiekiama su šviežiomis uogomis, su juodu šokoladu, saldžiais kremais, plakta grietinėle. Šį pyragą pagal itaiškas tradicijas reikia ne pjaustyti, o plėšyti. Labai dera su kava arba gaivaus Prosecco ar desertinio vyno taure. Jeigu dar nesate ragavęs šio dieviško skanėsto, labai rekomeduojame paragautį jį per šias Šv. Velykas ir pasimėgauti nauju skoniu! Skanių artėjančių švenčių!

Ar jums yra 20 metų? Kad galėtumėte matyti svetainę - Jūs privalote būti 20-ies metų arba vyresni.