Sūrių karalius – Parmigiano Regiano

Parmigiano sūrio istorija sena kaip ir pats sūris, jis skaičiuoja jau 9-tą amžių. Šis sūris ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje rado labai garbingą vietą ant stalo ir jau vadinamas sūrių karaliumi.

Šis sūris pradėtas gaminti maždaug XVIII a., tais laikais jį valgė Romos imperatoriai, popiežius ir kiti aukšto rango atstovai. O įdomiausia tai, kad šio tikro Parmigiano receptūra ir skonis yra nepakitęs nuo pat tų senųjų laikų. Tiesa ta, kad tikrasis Parmigiano Regiano yra gaminamas tik Italijoje: Parmos, Emilijos Redžio, Bolonijos ir Modenos regionuose, visi kiti Parmezanai yra tik geresnė ar prastesnė šio sūrio kopija, kuri negali vadintis Parmigiano Regiano vardu. Tai tikras Italijos pasididžiavimas!

Parmigiano sūrio luitas sveria nuo 20 kg iki 40 kg. Gaminamas nedidelėse sūrinėse, išskirtinai tik rankomis, iš nepasterizuoto karvės pieno. Pagamintas sūris keliauja į tamsias, dideles patalpas, tarsi rūsius, kuriose gražiai sudedamas į lentynas ir paliekamas brandinimui. Parmigiano sūris brandinamas mažiausiai 24 mėn., kuo daugiau šis sūris brandinamas, tuo skonis tampa intensyvesnis, skalsesnis, stipresnis ir be abejo – skanesnis. Brandinamas sūris praturtinamas įvairiais skoniais: atsiranda riešutų, aštrumo poskoniai, savitas, malonus aromatas, nuo kurio burnoje net seilės pradeda kauptis… Kinta ir sūrio konsistencija, jis tampa vis kietesnis, atsiranda grūdėtumas.

Galime rasti net 48 mėn. ar daugiau brandinto Parmigiano. Pabandykite įsivaizduoti, kiek laiko ir kantrybės trunka pagaminti ir išlaikyti šį karališką delikatesą? Kai lentynose jis stovi kelis metus, kol galiausiai subręsta ir gali būti tiekiamas klientams.

Įsivaizduokite, kiek šis sūris turi suskaičiuoti metų, mėnesių, dienų… valandų, kol gali džiuginti mus savo turtingu ir išskirtinu savo skoniu bei jame slypinčia sena, kaip jis pats, istorija. Tik paragavus tikro Parmigiano sūrio supranti, kodėl jis vertas sūrių karaliaus vardo!

Jaukus žiemos vakaras prie židinio ar smagi vasaros popietė, bus dar nuostabesnė su taure mėgstamo raudono vyno ir karališku Parmigiano sūriu.

 

Daugiau receptų su Parmigiano sūriu:

https://www.15min.lt/maistas/receptas/italiskas-baklazanu-apkepas-parmigiana-di-melanzane-603

http://unseentuscany.com/italiski-receptai-pesto-padazas-ir-jo-alternatyvos/

http://unseentuscany.com/italiski-receptai-2/

Skanaus! 🙂

Su meile The Meat Point xoxo

Ar jums yra 20 metų? Kad galėtumėte matyti svetainę - Jūs privalote būti 20-ies metų arba vyresni.